Hasznos tanácsok útrakelőknek

Hasznos tanácsok útrakelőknek

Nézünk, mint a moziban

2015. július 23. - megmondó kapitány

Előfordulhat, hogy utazásunk során előre nem várt eseményt látunk.

Ez lehet egy sas, egy kombájn, de ami még ennél is veszélyesebb, ha baleset van az autópályán.

Első és legfontosabb: NE NÉZELŐDJÜNK!

A balesetekre úgy szomjazik az utazó, mint egy jó koktélra a kánikulában, azonban ilyenkor a figyelem nem a forgalomra irányul, hanem a véres holttestekre, amelyeket már előre szeretnénk látni. Persze nem szeretnénk, de mégis önkéntelenül is odafordítja tekintetét mindenki: mi történt? Hogy történt? Meghalt? Fú de kinyílt a légzsák!

 

Ilyenkor a fejünk is oldalra fordul, szemünk éles látást adó helyére a baleset képei vetítődnek, míg a forgalomra csak a periférikus látást biztosító területek. Szerintem nem kell részletezni, hogy egy hirtelen fékezést így nagyon nehéz észrevenni! Továbbá agyunk a baleset feldolgozásával van elfoglalva, ezért még nehezebb észlelni az előttünk haladó jármű manővereit.

Nem szabad elfelejteni, hogy az éleslátás helye kb egy tenyérnyi területet lát be élesen, és a periféria felé haladva inkább csak fény-szín érzékelés van, konkrét éleslátás nincs. 

Mi történik ilyenkor mögöttünk? Ki tudja? Hiszen mi a balesettel vagyunk elfoglalva. Mi történik előttünk? A válasz ugyanaz....

m1m7.jpg

                                                                                                                                             A kép illusztráció

 

Az fenti képen jól látszik, hogy a forgalom többi résztvevőjének sávbesorolást kell végrehajtani, és ez okozza a a veszélyes helyzetet: nézik a balesetet a beengedők, miközben a bejövők sorolnának be. Talán meg is torpan a sor, és  kész a koccanás.

Zárszóként csak Barbrady őrmestert tudnám idézni:

nke.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsivalutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr417649644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása