Hasznos tanácsok útrakelőknek

Hasznos tanácsok útrakelőknek

Parkolópálya

2015. augusztus 12. - megmondó kapitány

Egy nyaralást nem csak a gyorshajtási bírság tudja megkeseríteni, hanem a parkolási is. Ezért érdemes figyelni a táblákat, esetleg ha az adott városban szálltunk meg, akkor a recepción megkérdezni a lehetőségeket. Nyugat felé haladva egész jól el vannak látva a városok parkolóházakkal, amely városnézéshez ideális, illetve a nálunk is ismert utcai parkolás is rendelkezésre áll, azonban itt sokszor aprópénz szükséges a parkolás elindításához.

 

Ausztria:

A városokban az utcán többnyire parkolási zónákat alakítottak ki, ez azt jelenti, hogy csak a zóna elején van tájékoztató, miszerint beléptünk a parkolási zónába. A parkolóhelyek többnyire kék színnel vannak felfestve, ez is elég támpontot ad a fizetős kialakítás felismeréséhez. Bécsben pl egy parkolóházban napi 3 EUR-ért parkoltathatjuk az autót, miközben az utcán óránként 2 EUR, és itt a maximális parkolási idő 2 óra. Ha parkolójegyre van szükség, trafikokban, kis üzletekben lehet megvásárolni, és be kell jelölni rajta az érkezés idejét. A parkolójegy önmagában meghatározza a parkolási időt. Részletes segítség itt: http://www.parken.at/

Olaszország:1229983454_17.jpgRakodási munkálatok munkanap 20:00-03:00 között. Parkolás munkanapokon 20:00 és 03:00 között, ünnepnapokon 00:00-03:00 között. 1 EUR/óra, G szektor, egész térre érvényes szabály (forrás: toszkana.gportal.hu)

Szintén a kék felfestésre kell figyelni. A fehér felfestés ingyenes helyet jelöl. A narancssárga csak taxik és buszok számára használható, míg a fekete-narancs szín pedig a tiltást jelöli. Természetesen a vespák hazájában a motoroknak is van külön parkolóhely, ezek kesekenyebbek és autóval tilos oda beállni. Amúgy is érdemes figyelni a motorosokra, halált megvető bátorsággal közlekednek az autók között, ez számunkra furcsa lehet. Egyes városokban a történelni belvárosba csak helyi lakosok hajthatnak be, ezt videorendszerrel ellenőrzik. Egy-egy rossz parkolás 100 EUR feletti bírsággal járhat. Olaszországban az út takarítás ideje alatt semmilyen formában nem lehet parkolni, hogy elférjen a tisztító jármű. Ezeket az időpontokat jelölik táblákon

Pl: Mer 7-13 azt jelenti, hogy minden szerdán (Mercoledi) reggel 7-13ig nem lehet egyáltalán parkolni, mert jön az 'utcaseprő autó' - ilyenkor nagy valószínűséggel nemcsak megbüntetik, hanem el is vontatják az itt maradt autókat.

Pisában pedig bevezették, hogy az autó rendszámáról csak a számokat be kell ütni, addig el sem fogad aprót az automata. Ennek kiváltói az utcai szabálytalan árusok voltak, akik a még nem lejárt jegyekkel kereskedtek.

Németország:

Hasonló rendszer a miénkhez, annyi különbséggel hogy egyértelműen jól ki vannak táblázva a jelzések (pl mozgássérült). Rengeteg parkolóhely áll rendelkezésre, és nem ritka eset, hogy a történelmi belvárosban 1-2 EUR összegből megúszható 1-2 órás parkolás. Rendkívül szabálytisztelőek, így a tilosban parkolás ritkábban látható, mint nálunk, azonban a bevásárlóközpontokban a családos helyeket sokszor smart-ok foglalják el (nem hivatalos KRESZ tábla figyelmeztet, tehát ezt nem kell betartani, csak a szabályokat). Gyakrabban szállítják el a tilosban parkolókat, mint nálunk, és a hatóságok megpróbálják a határokon át is behajtani a bírságokat.

 

Horvátország:

A fővárosban nehéz parkolóhelyet találni, a szabályok természetesen ugyanazok, mint itthon. Azonban rendkívül gyorsan intézkednek a hatóságok, kár játszani néhány perccel. Az intézkedés elszállítással is zárulhat, amely súlyos több száz kuna-s büntetést von maga után (parkolási, elszállítási, közlekedési pótdíjak). A táblákra érdemes figyelni, sokszor elsőre nehezebben értelmezhetőek.20080607-kozlekedes.jpg(bár egyértelmű: se jobbra, se balra nem lehet kanyarodni, valamilyen építési munkálatok folynak és 30 a megengedett sebesség, ezt azért egyszerűbben is lehetett volna:) forrás: http://www.horvatorszaginfo.hu/hirek/horvatorszagi-kozlekedesi-szabalyok-es-buntetesek/ )

 

Bulgária:

1-2 levás parkolási díjakkal lehet találkozni (óránként), azonban itt is megtalálható a "parkolóház" rendszer. Ez sokszor csak egy elkerített terület, amely őrrel van ellátva. 10 levánál nagyobb költség egy napra nem valószínű, így nincs idegeskedés, biztonságos helyen van az autó és nem lesz büntetés. Vigyázni kell, mert előfordulhat, hogy csak cirill betűkkel van kiírva információ. A parkolási bírságok sokkal magasabbak, mint itthon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsivalutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr207700882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása