Hasznos tanácsok útrakelőknek

Hasznos tanácsok útrakelőknek

13 dolog, amit érdemes beszerezni az autódba

és 10 amit nem

2015. augusztus 30. - megmondó kapitány

Amióta az autók szélesebb körben elérhetőek a nagyközönség számára, mindig is léteztek autós kiegészítő termékek. Gondoljunk csak a szőrkormányra, a műanyaggal körbeöntött automobil figura ami a Lada váltójába van építve, vagy a Wunderbaum rengetegre. Sok hasznos megoldás született, amelyet később a gyártók is beépítettek az autókba, és sok megmaradt a haszontalan kategóriában.

Megpróbáltam összegyűjteni melyek azok, amikért érdemes pénzt kiadni ma. Listám alapjául az újabb hordozóautók szolgáltak, így egy huszonéves (akár) nyugati autónál elképzelhető, hogy szükség van az adott termékre.

Listám során webes keresést hajtottam végre. Amennyiben az általam nem vásárolandó termék képe webshop logót/származási forrást tartalmaz, nem jelenti azt hogy az adott webshop termékei nem megfelelőek.

Lássuk miből él a kínai ipar általunk?

 

 

1. Pohártartó: szükséges kiegészítő, hiszen mibe tennénk a sört, amelyet vezetés közben kortyolunk? Komolyra fordítva tényleg hasznos lehet, erre azonban mégsem adnék ki pénzt ma. Miért? Ki iszik pohárból vezetés közben? Eleve ha rossz minőségű úton mész, kijön a pohárból a matéria. Ha megittad egy húzásra, tuti utána kell tölteni, amely kényelmetlen, elveszi a figyelmed. Továbbá egyszerűbb egy 0,5 literes ice teát venni, amelyet az ajtózsebben tárolhatsz. Mégis azt mondom jó dolog lehet. Többek közt a Volkswagenek a klíma szellőzőrostélyához tették a pohártartót, amely rögtön megkapja a hűtést is, sőt talán még mobiltartóként is funkcionálhat, és nem utolsósorban némelyik elbírja a fél literest is.

 pohartarto.jpg

 

 

2. Üléshuzat: egy régebbi autóban a rendezettség érzését keltheti, azonban az újaknál érdemes vigyázni. Sok típus az oldallégzsákot az ülésbe szereli, amelynek kinyílását gátolhatja egy passzentos üléshuzat. Vásárláskor érdemes tájékozódni erről. Új kocsiba biztosan nem tennék, mert tuti nem illeszkedik a gyári belsőhöz. Sokáig újnak fog tűnni az üléshuzat, és eladáskor ez értéknövelő tényező lehet? Elképzelhető, azonban egyrészt egy illúzió lesz, másrészt a seggünkkel úgyis kiüljük az ülést, és a szakavatott autóvásárló ezt érezni fogja. Ezért én nem vásárolnék ilyet.

 uleshuz.jpg

Nagyon jó design, azonban oldallégzsák esetén kifejezetten veszélyes

 

 

 

3. FM transmitter: ez az a kütyü, amelybe beledugunk egy pendrive-ot, vagy SD kártyát, és megfelelő frekvencián sugározza a zenénket a rádió felé. A rádiót beállítjuk a megfelelő frekvenciára, és hallgathatjuk az MP3 dalainkat. Régebbi, nem MP3-as vagy nem inputos fejegységeknél egy nagyon hasznos dolog. Kedvencem amikor a tulaj belövi valami ismert rádió frekvenciájára, és amikor elhaladsz mellette te is hallod milyen zenét hallgat. Persze nem érted miért marad ki a rádióadás 2-3 másodpercre. Gondoltam a legendásan szar zenei ízlésemmel büntetném a csúcsforgalomban közlekedőket. Végül sosem tettem meg. Ettől függetlenül hasznos dolognak tartom, tekintve a rádiós kínálatot.

 mp3-wireless-in-car-fm-transmitter-with-remote1.jpg

 

A távirányító szerepét valaki meg tudná írni kommentbe? :D

 

 

 

4. Kormányvédő: hasonló a véleményem, mint az üléshuzatnál. Nem tennék fel ilyet a kormányra. Annyi az előnye, hogy nem kopik a kormány, de ha nem megfelelően tesszük fel, kényelmetlen lesz a kormány használata. Szín szintén eltérhet az eredetitől, nem mindegyik esztétikus. Szubjektív vélemény, de nem kell.

 kormanyvedo.jpg

 

 

 

5. Hűtővédő maszk: ez az a bőrlebeny, amelyeket Mercedesekre és Volkswagenekre szoktak feltenni, kőfelverődés ellen. Rendkívül hasznos, azonban ugyanilyen mértékben rondítja el a designerek által gondosan megtervezett külsőt. Nem tudom általános használatban hogy szuperál, de nekem nem kéne. Azt hiszem szeretem a gyári vonalakat.

 maszk.jpg

 

 

 

6. Utólagos Xenon: tiltja a szabály, és nem mellesleg iszonyatosan káros. Örülök, hogy már nem annyira elterjedt, semmi másra nem volt jó, mint az autó outfitjének az emelése. Némelyik típus dobozán szerepelt is, hogy közúti forgalomban közlekedő autón nem használható, csak demo célból építhető be. Hátrányát az okozza, hogy a lámpa fényvető elemei halogén izzókhoz voltak megtervezve, és a xenon izzók fényforrása egész máshol van, ezért egész máshova hord a fényszóró. Emellett a vizsgán csak csókkal mehet át az autó, mivel nincs automatikus terhelésfüggő fényszórómagasság állítás. Ezért vakított, mint állat. Soha nem lett volna szabad kitalálni.

 20131106-fenyszoroteszt-korkep-teszt-reflektor-9.jpg

 

 

 

7. Nappali menetfény: akár gyári, akár utólagos, az ember legjobb barátja. Miért? Eleve csökkenti a fogyasztást. Bár csak deciliterekkel, de az 55 wattos tompított fény helyett 5-10 wattot használ. Ugyanakkor pedig az autó láthatósága jó látási viszonyok mellett jelentősen nő, főleg az új kékes fényű menetfényeknél. Néhány típus normál izzót használt (Renault Mégane, Renault Laguna, Audi, Volkswagen, Skoda, Seat), ezek is igen hasznosak voltak, de emlékeim szerint magasabb teljesítményűek voltak (25 watt?). Azonban a héten ködös időben is közlekedtem (engem is meglepett), és sajnos sokan nem vették figyelembe, hogy ilyenkor a nappali menetfény már nem használható. Tulajdonképp az autók láthatatlanná válnak a ködben. Venném utólag is, mert rendkívül hasznos.

 nappali_menetfeny.jpg

 

 

 

8. Könyöklő: ma már egész jól beépítik a könyöklőket a kocsikba, de ha nincs/nem volt, irány a HOMASITA. Az utángyártott típusok nagyon jók, leszámítva a színegyezőséget, azonban hosszú utakon meghálálja ezt az ízlés elleni merényletet. Nagyon hasznos, és nem utolsósorban tárolni is tudunk benne dolgokat. Venném.

 konyoklo.jpg

 

 

 

9. Traffipax detektor: ha valaki szabályosan közlekedik, teljesen fölösleges. Ha valaki meg nem, akkor meg azért. Tapasztalatom szerint, mivel én általában nem tartom be betű szerint a sebességhatárokat, ha lenne is ilyen detektorom, tuti egyszer-egyszer belefutnék a sebességmérésbe. Anyagilag hasznos lehet, azonban nagyon csúnya ahogy ott fel van tapasztva a szélvédőre, és a régi típusok elég sok mindenre bejeleztek. Nem venném.

 detektor.jpg

 

 

 

10. GPS: nos igen. Itt egy olyan mondat fog következni, ami sok embernél kiveri a biztosítékot. Nem venném, mert úgyis van egy ismerős, akitől kölcsön lehet kérni :) Komolyra fordítva: belföldön teljesen értelmetlen 40 cm²-t kitakarni a képből, amikor a legbutább okostelefon is képes alap navigációra. A spórolósoknak üzenem: ezek annyira nem fogyasztanak sok adatforgalmat, egy Budapest-Szombathely távolságon kb. a Szombathely táblánál kapcsolnám be. Ha pedig nagyon retro akarok lenni, előveszem a térképet (többnyire azt szoktam nézni), vagy otthon kinyomtatom az itinert. Ezért nem éri meg a GPS megvásárlása belföldön. Külföldön azonban fordul a helyzet. Ha nem töltünk le ingyenes navigációs szoftvert a telefonra, bizony rendkívül hasznos egy normális GPS. Ennek ellenére nem venném.

 navigacio.jpg

 

 

 

11. Kabala állatka: minek??? Tiszta kosz lesz az évek során, és a kilátást is takarja. Védelmet meg nem ad, mert sorsunkra nincs hatással egy plüss. Made in China. Nem tenném/venném.

 kabala.jpg

 

 

 

12. CD tartó: ha megy a bluetooth a kocsinkban, telefonról le tudunk játszani MP3-at. Ha nem megy, csak a cd, akkor sem vennék CD tartót, mert csak foglalja a helyet, és egy baleset esetén gyilkos eszközzé is válhat, ha rossz helyre tesszük. 2015-ben pedig a CD-nek nincs létjogosultsága, ezért nem kell.

cd_tarto.jpg 

 

 

 

13. Csomagfogó háló: általában jobb autógyártók adják a kocsihoz. Le tudjuk vele rögzíteni a csomagokat, amely egy kombi, vagy ferdehátú esetén nagyon hasznos lehet. Lehálózom a doboz söröket, és kevésbé gurulnak szét a csomagtartóban. Egy baleset esetén pedig nem válnak gyilkos eszközzé. Venném.

 csomagfogo_halo.jpg

 

 

 

14. Csomagtér elválasztó rács: na-gyon-hasz-nos esz-köz! Képzeljük csak el, egy csomagtérbe tett bármi, fékezéskor/baleset esetén milyen erővel indul előre. Ha ilyenünk van, akkor nem. No comment, venném.

 71_vbig.jpg

 

 

 

 

15. Gekko pad: ez az a magától tapadós fekete kis lap, amelyre függőleges helyzetben, tiszta állapotában akár egy fúrógépet is nyomhatunk, mert megtartja. Légzsák útjába nem kell tenni, és csúszásmentesen tartja a mobiltelefont/napszemüveget/bármit. Hátránya, hogy néha takarítgatni kell, de ez legyen a legkevesebb. Venném.

 gekko.jpg

 

 

 

16. Tolatóradar/tolatókamera: akár utólag is! Az ember másik legjobb barátja a kutya és a nappali menetfény után. Az volt az első gondolatom, elég ha csak csipog, de miután láttam egy gyári tolatókamerát, azt mondom sokkal jobb. Fantasztikus dolog, és ami még jobb, hogy a prémium gyártók már az autó orrába is szoktak szerelni, hogy a nem belátható kereszteződésekbe csak egy kicsit kelljen begurulni. Sok buszon szoktam látni, talán ott van a legnagyobb előnye. Fantasztikus dolog, kár kihagyni. Venném.

 kamera.jpg

 

 

 

17. Zakótartó: ez az a hajlított acél valami, amit a fejtámla mögé szoktak felszerelni. Részben balesetveszélyes, részben fölösleges. Olyan a munkám, hogy zakót hordok, felakasztom a hátsó kapaszkodóba épített kampóra, bőven elég. Bizonyos típusoknál meg a fejtámla nem olyan egyszerűen leszedhető, ezért érzésem szerint kurvaanyázással végződik a karrierje egy ilyen fícsörnek. Nem venném.

 5457a8d62a8ff.jpg

 

 

 

18. Kiegészítő tükör: Általában oktatók/lakókocsisok szokták használni a külső visszapillantókra. Jómagam is használtam régen, és amióta nincs ilyen, azóta komolyan hiányzik. Miért? Parkolásnál nagyon hasznos, mert látom a vonalakat, amelyeket nem látnék normál esetben. Sok motoros/kerékpáros is ennek köszönheti, hogy nem csaptam el, amikor a holtteremben voltak. Venném/szerintem hamarosan ismét veszek is egyet.

 kiegeszito_tukor.jpg

 

 

 

19. Fedélzeti kamera: orosz dashcam videókat mindenki látott már, rendkívül viccesek. Mindig elcsodálkozom azon, hogyan volt képes ez az ország vagy kontinens vagy mi, eljutni a 21. századba, hiszen amit ott produkálnak, az alapján azt mondanám pusztulásra van ítélve ez a nemzet. Ezen felül egy rendkívül hasznos találmány, amely vitás esetek eldöntésére jó lehet. Igen olcsón lehet HD minőségben rögzítő típusokat venni (vájtszeműek szerint baromira nem HD, de láttam ilyen felvételt, és tényleg jó minőségű). Emellett még egész jó vicces videókat lehet rögzíteni vele, ha az ember szerencsés. Ezért venném.

g1w_fedelzeti_kamera_autoba_96282120701692.jpg 

 

 

 

20. Utólagos deréktámasz: ha volt már ilyen a kocsidba, és most nincs, Te is vennéd. Nem tudok többet mondani erről, nagyon jó dolog hosszú utakon. Venném.

 derektam.jpg

 

 

 

21. Elemlámpa: érdemes olyat venni, amelyet ki lehet akasztani, egy éjszakai defekt esetén nagyon hasznos, ha van fényünk. Nekem egy Shell Smart program miatt 1 LED-es Black&Decker van, amely kb kilométerekre elvilágít. Ezért érdemes egyet a kocsiban tartani. Ha nincs, venni. Én is venném.

 montazni-lampa-black-amp-decker-bdsl301.jpg

 

 

 

22. Biztonsági öv pótló: ez az, amelyet nemhogy nem vennék, de nem is engedném értékesíteni. Most hallom ahogy felhorkannak az "és ha beesek a vízbe, hogy szabadulok ki"-hívők. Igen, vannak olyan balesetek, amelyeknél nagyobb az életbenmaradás esélye, ha a sérült kirepül a kocsiból, azonban statisztikai alapon nézve a balesetek nagy részénél jobb védelmet és esélyt ad, ha be vagyunk kötve. Ezért átverni a csipogót, egy ilyen eszközzel több, mint felelőtlenség. Ugyanez vonatkozik a magunk mögött áthúzott övre is, de ahhoz nem kell semmi kütyü, azonban sajnos lehet kapni olyat, amit egyszerűen bedugunk a biztonsági öv helyére, és nem csipog tovább az autó. Nem venném.

 bizt_ov.jpg

 

 

 

23. (Cicás) oldalsó napellenző/első védő: különösen idén nyáron láttam nagy hasznát. Bizonyos típusokba be van építve az oldalsó napvédő, ezt nekünk a gyerek nem szerette, de ettől függetlenül hasznosnak tartom. Az első szélvédő mögé helyezhető napvédőt szintén. Nekem egy verdás van, de egyszer tuti beszerzek egy Han Solo mintásat. Venném.

 cicas_napellenzo_autoba_56861108196062.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsivalutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr17744248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása