Hasznos tanácsok útrakelőknek

Hasznos tanácsok útrakelőknek

Start me up...

2015. június 30. - megmondó kapitány

Fogalmam sincs miként készülnek az utazásra az emberek, nekem sokszor fél óra volt a bepakolás és másnap jöhetett is az indulás. Azonban mióta gyermekem van, pontosabb tervezésre van szükség, így az idei nyaralásunk előkészületei nagyjából januárban megkezdődtek.

 

Hova megyünk?

Vizsgáljuk meg hova megyünk. Sokat segíthet ha a közeli városokat memorizáljuk, így nem az autópálya közepén kell basztatni a GPS-t, miközben egy komplett török hadsereg van a nyomodban e300-as Mercedessel. Nem gondolom, hogy be kell tanulni az útvonalat, de ha a nevezetes pontokat tudjuk (Budapest-Bécs-Linz-München) sokat segíthet, főleg hogy utastársaid is zaklatni fognak a "mikor érünk már oda?" és a "messze vagyunk még?" örökzöldekkel. 

featured44_wdd2x.jpg

Mennyi időt vesz igénybe az út?

Gondolom nem mondok újdonságot, ha a Google maps-t javasolnám első körben, mint kitűnő útvonaltervező. Előnye, hogy a booking.com foglalási rendszeren keresztül (gondolom a többi is) foglalt szállásomat meg is jeleníti a térképen. Számomra kedvező, hogy alternatív útvonalakat is javasol, és mellé írja mennyi idő lenne. Szóval tudjuk meg meddig fogunk összezárva lenni családtagjainkkal, ismerőseinkkel. Kiválaszthatjuk melyik benzinkútnál fogunk megállni, így jól tervezhetővé válik az utazásunk. 

 

Útdíj, költségek stb.

Nagyjából tudjuk melyik országokban van útdíj, ezekre készüljünk fel időben. Kellemetlen lehet kézzel-lábbal magyarázni a rendőrnek, hogy nekünk tulajdonképpen az Ivándzsó Béla azt mondta, erre a rövid szakaszra bizony nem kell venni matricát.

Ha nem tudjuk hova kell, érdemes utánajárni, google ebben is segít. Megfelelő keresőszavak segítségével köpködi ki a találatokat, és a 2. oldalig már el sem jutunk :)

cost-accounting-40.jpg

Milyen állapotban van a járgány?

Talán a legfontosabb dolog a technikai háttér. Ezen világbajnokságok múlnak az autósportban, számoljunk mi is azzal, hogy előtte a szervizt érdemes meglátogatni

old-car.jpg

Mikor utazunk?

Reggel-délben-este? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Ha kora reggel megyünk előnyös lehet, hogy már az utazás elején tönkrevágja a hangulatunkat a reggeli csúcsforgalom. Eközben a gyerek hátul elkezd méltatlankodni a korai kelés miatt, és egyébként is minek keltünk ilyen korán, ha úgyis csak a dugóban ülünk? Erősítheti meg a gyermeki álláspontot a párunk...jól kezdődik. Viszont hamar odaérünk, vagy egy teljes napunk van utazni, bioritmusunk nem borul fel, és nem úgy szállunk ki a kocsiból Dubrovnikban, hogy mostantól alszunk 2 napot, mert egész éjjel utaztunk. Ezzel szemben a déli induláskor kényelmesen el tudunk készülni, pisi-kaki kombóval oldjuk a stresszt és délután már biztos hogy valamelyik hegység vonulatait fogjuk megpillantani, útvonaltól függően. Persze majd éjjel odaérünk ahova mentünk, a házinéni/recepciós a háta közepére fog kívánni, dehát kaland az élet :)

 

highrisk-driver.jpg

 

Biztosítás=biztonság

Sokan emlékszünk a Déli pályaudvar melletti ikerházra, az egyiken az egyik fényreklám volt, a másikon a másik. Nos amilyen biztosítással számoljunk:

  • Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
  • Utazási biztosítás személyekre (érdemes minél jobb csomagot választani)
  • Lopás elleni biztosítás (egy jó honlap alapján könnyen tájékozódunk)
  • Extrém sport biztosítás (ha a Semmering-ről akarunk lebringázni, nem árt óvatosnak lenni)
  • Sör felmelegedése elleni biztosítás (végtére is nyáron meleg van, és biztosítást minden ellen lehet kötni)
  • Megeszi a gyerek a rántotthúsos szendvicset (erre valószínű azt fogják mondani, hogy mindez nevelés kérdése)

 


biztositas_preview.jpgcba5e38bf7925431.jpg

 

 

 

 

 

 

Ne hanyagoljuk el, mert nagyon rossz tud lenni, amikor ott állunk a világ másik felén egy fillér nélkül, és még benőtt körmünket is meg szeretnénk vizsgáltatni a helyi orvossal

Mindezek után úgy gondolom nagyjából felkészültünk az útra. Én olyan témába nem mennék bele, hogy hol iható a csapvíz, meg egyéb dolgok. Ezekre választ adnak az útikönyvek, helyi idegenvezető. Számomra egy fontos téma van, amelyhez gyakorlatilag el is érkezünk: az ÚT.

mv-road-movie-1-bd.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kocsivalutazunk.blog.hu/api/trackback/id/tr657586884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása